Prima pagină

Date generale

Denumirea oficială: Statul Kuweit
Denumire scurtă: Kuweit
Denumirea locală: Dawlat al Kuwayt

Scurt istoric. În secolul XVII, triburi de beduini din centrul Peninsulei Arabe (Arabia Saudită de astăzi) au migrat spre teritoriul kuweitian şi au întemeiat aici primele aşezări. Dintre familiile de beduini s-a impus cea a Sabah-ilor, care a pus bazele şeicatului Kuweit în secolul XVIII. Ea se menţine la conducerea Kuweitului până în prezent. După cel de-al doilea război mondial, în Kuweit a început exploatarea zăcămintelor de petrol. Kuweitul s-a proclamat ca stat la 19 iunie 1961. La 2 august 1990, Irakul a invadat Kuweitul, declarându-l, la 8 august, a 19-a provincie a sa. În urma acţiunii militare a coaliţiei internaţionale (17 ianuarie - 26 februarie 1991), Kuweitul a fost eliberat, iar Irakul, acceptând prevederile rezoluţiei 686/1991 a Consiliului de Securitate al ONU, a anulat hotărârea de anexare a Kuweitului.

Localizare: zona Golfului Persic, în partea de nord-est a Peninsulei Arabe. Se învecinează cu Irakul la nord şi vest, Arabia Saudită la sud şi Golful Persic la est. Kuweitul are câteva insule mici în Golf, între ele mai importante fiind Bubiyan şi Faylaka.

Suprafaţa: 17.818 km²

Populaţia: 3.065.850 Populaţia autohtonă kuweitiană este de aproximativ 1.089.969 locuitori. Restul îl reprezintă străinii, care formează forţa de muncă imigrantă (arabi, indieni, pakistanezi şi iranieni).

Capitala: oraşul Al Kuweit

Moneda: dinarul kuweitian

Limba oficială: araba.

Religia: islamică, predomină secta sunită (85%).

Forma de guvernământ: monarhie ereditară, condusă de un emir. Tronul se moşteneşte ereditar, fiind împărţit, alternativ, între două din cele cinci ramuri ale familiei Sabah: Al-Jaber şi Al-Salem. Conform Constituţiei, şeful statului trebuie să fie descendent din Mubarak Al Sabah, emir al Kuweitului în perioada 1896 – 1915.

Şeful statului (emir): şeicul Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah 

Prinţ moştenitor: şeicul Nawaf Al Ahmad Al Jaber Al Sabah

Prim-ministrul: şeicul Jaber Al Mubarak Al Sabah

Activitatea legislativă este exercitată de Adunarea Naţională (50 de membri, la care se adaugă cei 15 membri ai guvernului care fac parte de drept din Parlament).

Activitatea executivă este exercitată de un Consiliu de Miniştri (15 membri). Noul Guvern va fi alcătuit după alegerile din 1 decembrie 2012.

Nu există partide politice. Cadrul legal nu permite înfiinţarea de partide politice. La nivelul Parlamentului există însă grupări politice (islamică, populară, liberală şi independentă).

Simboluri naţionale 

Drapel: trei dungi orizontale, de grosimi egale, verde, alb, roşu; în partea stângă o bandă neagră in formă de trapez.

Ziua naţională: 25 februarie - aniversarea proclamării independenţei de stat (1961). Începând cu anul 1992 se sărbătoreşte oficial şi ziua de 26 februarie - data eliberării Kuweitului de sub ocupaţia irakiană (1991).

Link-uri utile:

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa

               

Informații privind alegerile prezidențiale din 2019

04.11.2019

Vă informăm că la Ambasada României în Kuweit va fi deschisă Secția de Votare cu nr. 435. Programul de lucru va fi după cum urmează: - Vineri, 8…

Înscrieri online pentru votul la alegerile prezidențiale

06.08.2019

Autoritatea Electorală Permanentă informează că, începând de duminică, 28 iulie 2019, alegătorii români din străinătate care doresc să voteze la…

Alegeri pentru Parlamentul European și referendumul național - 26 mai 2019

20.05.2019

În perspectiva alegerilor din 26 mai 2019, vă comunicăm următoarele: 1. În cadrul Ambasadei României în Statul Kuweit va fi organizată secția de…

Lansarea site-ului www.investromania.gov.ro

30.05.2016

La 18 mai a.c. Departamentul pentru Investiţii Străine (InvestRomania) a lansat în mod oficial website-ul www.investromania.gov.ro dedicat investitorilor…